Група 3 на 12.11.2020. До теми: "Роман як жанр літератури, його формування і провідні ознаки. Різновиди роману XIX ст., національна своєрідність. Росія. Ф. М. Достоєвський (1821 – 1881). «Злочин і кара». "

Ми сьогодні розглянемо значення Ф. М. Достоєвського для розвитку соціально-філософського і психологічного роману. Наслідування митцем традицій М.В.Гоголя.

Оскільки найближчими уроками ми зосередимося на романі Ф.М. Достоєвського «Злочин і кара», кілька слів про самого письменника.

Федір Михайлович Достоєвський народився 1821 року у Москві в сім’ї лікаря, збіднілого дворянина, і був одним з семи дітей у родині. У 1838-1843 роках навчався у військово-інженерному училищі в Петербурзі. Потому з рік служив у креслярському департаменті. 1844 року вийшов у відставку і зайнявся літературою.

У 1847 році Достоєвський долучається до гуртка революціонерів. За два роки потому його заарештовують, вирок – смертна кара, але його замінюють чотирма роками каторги.

Помер Достоєвський 1881 року від загострення туберкульозу.

Перший же роман Достоєвського «Бідні люди» (1844 року) приніс автору славу. Потому були й інші: «Білі ночі», «Ідіот», «Брати Карамазови», «Злочин і кара». Всі вони виявилися популярними не лише у Росії, а й на Заході. Одна з думок з цього приводу: Достоєвський, змушений весь час проводити в гонитві за благополуччям та грошима, й своїх героїв наділяє цими рисами, що зрозумілі і близькі західній людині. Менш зрозумілими їй є філософські роздуми та християнські терзання героїв романів Достоєвського.

До речі, роман як жанр – це широке епічне полотно, що охоплює тривалий проміжок часу, ланцюг важливих життєвих подій, організованих у кілька сюжетних ліній, через які у повноті змалювання постає система образів-персонажів.

Для всебічного розкриття характерів героїв роману письменник використовує оповідь з описами та характеристиками, ліричними відступами і діалогами.

Назва «роман» виникає у XII-XIII ст., коли у французів, італійців, іспанців, португальців з’являються твори, написані однією з романських мов, поряд з прийнятою тоді в Європі латиною.

Класифікують романи за напрямком (готичний, просвітницький, сентиментальний тощо), змістом (автобіографічний, роман виховання, пригодницький та інші), часом розгортання сюжету (історичний, сучасний, про майбутнє), формою (у віршах, у листах, у новелах, роман-ріка тощо).

У XIX ст. особливої популярності набули реалістичні романи Стендаля («Червоне і чорне»), О. Бальзака («Батько Горіо»), Г. Флобера («Мадам Боварі»), Е. Золя (цикл романів «Ругон-Маккари»), Ч. Діккенса («Домбі і син), О. Пушкіна («Євгеній Онегін»), М. Гоголя («Мертві душі»), І. Тургенєва («Батьки і діти»), Л. Толстого («Війна і мир»), Ф. Достоєвського («Злочин і кара», «Брати Карамазови»).

Основні різновиди реалістичного роману XIX століття

Психологічний роман

прискіплива увага до переживань людини, її внутрішньої боротьби, духовних пошуків і змін емоційних станів, які зумовлюють поведінку героя твору

Соціально-побутовий роман

правдиве зображення різних соціальних прошарків суспільства, їхнього повсякденного життя, критика суспільних вад і соціальної нерівності

Соціально-психологічний роман

змалювання людини як невіддільної частини середовища, в якому вона живе, як результату впливу на неї суспільної моралі, конкретної історичної епохи (причому герой твору може вступати у конфлікт із суспільством)

Філософський роман (філософсько-соціальний, філософсько-психологічний)

осмислення сенсу життя, шляхів розвитку суспільства, а також відображення особливостей історичної епохи й аналіз світоглядних концепцій

Таблиця звідси: Зарубіжна література. Підручник Міляновської

Стиль письменника – сукупність усіх художніх особливостей творчості митця (ідейно-тематичних, жанрових, мовних), що вирізняють його серед інших.

У своєму творі Достоєвський запропонував новий, поліфонічний тип художнього мислення. Жанр його «Злочину і кари» дехто навіть визначає як поліфонічний роман.

У музиці поліфонія — багатоголосся. У літературі – різноманіття гармонічно взаємопов'язаних явищ.

 А зараз пропоную переглянути експрес-урок професора Ольги Ніколенко "Достоєвський. "Злочин і кара".


Домашнє завдання: читати стор. 119 – 124 у підручнику «Зарубіжна література» для 10 класу, авторами якого є О. Ісаєва, Ж. Клименко, А. Мельник.




Коментарі