Для групи 3 на 26.01.2021. До теми "Література. Мораль. Людяність".

Оновлено 25.01.2021 р.
Доброго дня, дорогенькі!
Сьогоднішня тема дещо перегукується з тією, з якої ми розпочинали з вами навчальний рік. 

Йтиметься про:

  •  Виклики сучасного світу. 
  • Значення літератури та культури для збереження миру й духовності. 
  • Роль вітчизняної перекладацької школи для популяризації світової літератури й формування українського читача. 
  • А ще про літературні премії світу, письменників-лауреатів та їхній внесок у боротьбу за мир і духовність.

Нотатки щодо діалогу культур.

1. Один з тих, хто допомагає нам порозумітися з людством,  – перекладач. 
2. Серед відомих українських літераторів перекладачами були Іван Франко, Олена Пчілка, Григорій Кочур, Микола Бажан, Микола Лукаш та інші. У Німеччині Миколі Олексійовичу Лукашу навіть присудили премію за переклад «Фауста» Йоганна Вольфгана Гете. 
Загалом же за життя Микола Лукаш зробив 3500 перекладів. У його доробку – “Декамерон”, “Дон Кіхот”, “Фауст”, “Мадам Боварі”, твори Гарсії Лорки, Роберта Бернса, Фрідріха Шиллера, Генріха Гейне.
Зразок перекладу-адаптації Маяковського “Шёл я верхом, шёл я низом, строил мост в социализм” – “Йшов я верхом, низом ліз, міст мостив в соціалізм”. 

Перегляньте, будь ласка, відео. Це Роберт Бернс у перекладі Миколи Лукаша, музика Славка Нудика. Виконує «Піккардійська терція». 

3. Найпрестижніша премія з літератури – Нобелівська, вручається з 1901 року. Напис на обороті Нобелівської медалі з літератури: «Винахід робить життя кращим, а мистецтво прекраснішим».

Першим лауреатом Нобелівської премії був французький поет Рене Сюллі-Прудом. Французький письменник Жан-Поль Сартр та російський поет Борис Пастернак від цієї премії відмовилися. 

Ось ще кілька лауреатів цієї премії:

Фредерік Містраль, Генрік Сенкевич, Редьяр Кіплінг, 1907 («Мауглі»; Моріс Меттерлінк, 1911 («Синій птах»), Іван Бунін, 1933; Ернест Хемінгуей, 1954 («Старий і море»); Михайло Шолохов, 1965 («Тихий Дон»); Семюель Беккет, Ірландія, 1969; Габріель Гарсія Маркес, Колумбія, 1982 («Сто лет одиночества», «Полковнику никто не пишет»). 

4. Інші престижні премії з літератури: 

  • Букерівська премія вручається у Великій Британії. З 2005 року є міжнародною – за твори написані англійською чи перекладені на неї. Але ні українців, ні росіян серед переможців немає.
  • Пулітцерівська премія – лише для американців за книги ро Америку.
  • Гонкурівська премія – французька премія за твори французькою мовою.
  • Х’юго премія – в області наукової фантастики.
  • Ім. Г.-К. Андерсена премія – за дитячу літературу. Вручається з 1956 р. Серед її лауреатів Астрід Ліндгрен (авторка книг про Малюка і Карлсона), Джані Родарі («Пригоди Цибуліно»). У 1979 році премія була вручена Всеволоду Нестайку («Тореадори з Васюківки», уривок з фільму за знаменитою трилогією можна переглянути нижче).

Завдання – всього одне: написати, як, на вашу думку, література може вплинути сьогодні на суспільство. Відповіді надсилайте у Viber до 29 січня.

Коментарі