Для групи 3 на 26.02.2021. До теми "Росія. Срібна доба російської поезії: течії, здобутки, долі митців. А. А. Ахматова (А. А. Горенко, 1889 – 1966). Вірші. Поема «Реквієм». "

 Ми розглянемо на уроці наступні питання:

  • А. А. Ахматова й акмеїзм. 
  • Етапи творчості мисткині. 
  • Провідні теми й мотиви ранньої лірики А. А. Ахматової, 
  • Образ ліричної героїні, Конкретність описів, «Щоденниковість» і психологізм.
XIX століття, коли працювала низка російських літераторів від Олександра Пушкіна і Євгена Баратинського до Антона Чехова та Лева Толстого, вважається золотою добою російської літератури. Срібною ж добою (рос. Серебряный век) стала межа XIXXX ст. – час творчості Валерія Брюсова, Олександра Блока, Миколи Гумільова,  Осипа Мандельштама, Анни Ахматової та іншихАнну Ахматову літературознавці відносять до акмеїстів. 

Акмеїзм – (грец. ακμη — вершина, вищий ступінь чогось) — модерніська течія в російській поезії 10-20-их років 20 ст., що стверджували ясний погляд на земне життя й закликали «сприймати світ у всій сукупності його краси та потворності».

Про життя і творчість поетеси  читай тут або дивись у відео нижче.

Експрес-урок кандидата філологічних наук О.В. Орлової "А.А. Ахматова. Лірика".

Твори Анни Ахматової можна прочитати тут (українською) або тут  і тут (російською).

Завдання: у вашому підручнику (це його онлайн версія) читати стор. 89-92. На стор. 92 виконати завдання (Читаємо. Розмірковуємо. Обговорюємо).

Хто захоче докладніше дізнатися про "українські" роки Анни Ахматової – ажось посилання: "Последняя с морем разорвана связь".

Коментарі