Для групи 1 на 24.12.2020. До теми "Розвиток жанру антиутопії у XX ст.: ознаки та представники. Велика Британія Джордж Орвелл (Ерік Артур Блер, 1903 – 1950). «Скотоферма» або «1984» ".

"Хто контролює минуле - той контролює майбутнє. 

Хто контролює сучасне - той контролює минуле".

Джордж Орвелл

Сьогодні ми маємо розглянути:

  • Зв’язок творчості Дж. Орвелла із соціально-історичною ситуацією доби.
  •  Викриття сутності тоталітарної системи та її ієрархії в антиутопіях митця. 

1. Спочатку про терміни.

Утопія як вчення про ідеальне суспільство, побудоване на основі спільності майна, рівності всіх людей, обов’язковості праці тощо – з’явилася досить давно.  Ще 1516 року англійський мислитель Томас Мор створив свою “Золоту книгу, наскільки корисну, настільки й забавну, про найліпший устрій держави і про новий острів “Утопію”. 

Антиутопія – творіння ХХ століття. Її автори малюють світ, в якому, на відміну від утопій, жити ні в якому разі не хотілося б; але, можливо, доведеться. 

Серед таких авторів американці Рей Бредбері («451° за Фаренгейтом» ) та Айзек Азімов («Сталеві печери», «Голе сонце», «Я – робот») і відомий англійський письменник Джордж Орвелл ("Скотоферма", "1984").

2. Тепер коротко про життя письменника.

Народився Ерік Артур Блер (це справжнє ім’я письменника) 25 червня 1903 в збіднілій аристократичній родині в індійському селі Мотіхарі на кордоні з Непалом, де служив його батько. 

Коли Еріку виповнилося 8 років, його влаштували в приватну підготовчу школу в графстві Сассекс. 

Через кілька років майбутній письменник одержав стипендію для подальшого навчання в Ітоні – найпривілегійованішій приватній школі Великобританії.

А після закінчення навчання виїхав з Англії й пішов служити в імперську поліцію в Індії, а потім у Бірмі.

У 1927 році Блер йде у відставку й переїздить до Лондона, в квартал бідноти, потім їде в Париж (там збирається майже вся європейська богема). Але Блер живе у робочому кварталі і заробляє миттям по суду.

Наприкінці 1936 року в Іспанії починається громадянська війна. Кореспондентом Бі-бі-сі Орвелл  їде в Іспанію, де приєднується до антисталіністської лівої організації під прапором IV Інтернаціоналу, створеного Троцьким.

Тут Орвелл  й відчув несправедливість звинувачень чесних і хоробрих бійців і сам ледве не став жертвою таємних розправ. Він з дружиною тікає з Іспанії, і 1938 року друкує книгу «Данина Каталонії» — одну з найправдивіших розповідей про громадянську війну в Іспанії.

Під час Другої світової війни Джордж Орвелл працює на Бі-бі-сі і репортером у Європі. 

Останні роки життя проводить на відлюдному острові на узбережжі Шотландії. 

Тут й завершує свій найвідоміший роман«1984» (опублікований 1949 р.).

3. І нарешті про сам роман "1984".

Експрес-урок 12. Дж. Орвелл. 1984 (автор – учитель К.С. Ніколенко)

4. Власне твір можна прочитати тут.
5. Кілька екранізацій:

Фільм "1984", версія 1954 р.


Побажання на канікули: читайте, розмірковуйте, а головне – добре відпочивайте. Радості та успіхів вам у новому році!

Коментарі