Для групи 3 на 03.12.2020. До теми: "Позакласне читання. М.В. Гоголь «Ніс». "

М.В. Гоголь (1809 - 1852). "Ніс". 

Прочитати про письменника можна тут:  Гоголь: 22 факти про життя та смерть письменника.

Трохи інформації. М. Гоголь присвятив північній Пальмірі цілий цикл, який назвав «Петербурзькі повісті». Їх п’ять: «Невський проспект», «Шинель», «Записки божевільного», «Портрет» і «Ніс». І в кожній – життя петербуржців 30-х років ХІХ століття. Автор майстерно поєднує реальні картини з фантастичними. На тлі міста зявляються образи як поважних людей, так і «маленької людини», практично розчавленої навколишньою дійсністю.

Повість «Ніс» була написана Н. В. Гоголем в 1836.  Гротеск в ній переплітається з влучними замальовками тодішнього побуту.

Дуже короткий зміст твору

Цирюльник-п’яниця Іван Якович знайшов вранці в хлібі ніс колезького асесора Ковальова, якого часто голив. Цирюльник хотів позбутися знахідки, але біля мосту його помітив квартальний. Тим часом, Ковальов прокинувся і, не знайшовши носа на обличчі, пішов в поліцію, але по дорозі побачив свого носа в мундирі. Ковальов спробував з ним поговорити, щоб той повернувся на обличчя, але ніс відмовився розмовляти і знову пропав. Ковальов кинувся до обер-поліцмейстера додому, потім в газету дати оголошення про зникнення носа, але всюди невдало. Знесилений повернувся додому, але тут прийшов квартальний і приніс ніс. Спочатку ніс не хотів приклеюватися до лиця, але незабаром вранці, все ж повернувся на місце.

Містична втрата носа та страждання, пов’язані з цим, герой забуває, щойно ніс повертається на місце. Але ніс, набутий знову, лише підкреслює втрату людського обличчя.

Хто такий Ковальов? Він «…приїхав до Петербурга у справі, а саме шукати пристойної для свого звання посади: коли пощастить, то віцегубернаторської, а як ні – екзекуторської в якому-небудь значному департаменті».

Зникнення носа спотворює обличчя майора Ковальова, що ставить хрест на його планах (одружитися на дівчині з добрим посагом – не менше 200 тисяч) та на кар’єрі.

Мета автора: зірвати маску з потворних явищ російської дійсності.

Прочитати повість українською можна тут: М.В. Гоголь. "Ніс".

Послухати російською можна тут: Аудиокнига Н. В. Гоголь - Нос читает С.Юрский.

Переглянути фільм за повістю можна тут:  Н.В.Гоголь. Нос. Фильм Ролана Быкова (1977)


1963 року за повістю «Ніс» у Франції Олександр Алєксєєв  створив сюрреалістичний мультфільм з використанням технології гольчатої анімації.

Частина 1
Частина 2

Завдання. З огляду на карантин, у мене до вас буде лише одне запитання. Чому колезький асесор Ковальов так болісно зреагував на втрату носа? (Відповіді можна залишати у формі зворотного зв’язку, у коментарах під матеріалом чи надсилати мені на Viber).

Коментарі