Для групи 3 на 21.01.2021. До теми "Система образів (пастух Сантьяго, Фатіма, Мельхиседек, Алхімік). Мотиви й образи світової культури у творі. Ознаки роману-притчі.".



Кожна людина на цій Землі, хто б вона не була, відіграє центральну роль в 
історії світу. Хоча й не відає про це.

Паоло Коельйо. "Алхімік".

1. Існує думка, що «Алхімік» — це біографія письменника, завуальована філософськими роздумами, а Сантьяго — це сам Паоло Коельйо. Та й сам письменник стверджував, що «ця книга написана, щоб усвідомити свій сокровенний шлях».

2. Образ Сантьяго – своєрідний літературний колаж. Ім'я та характер герой «запозичив» у старого рибалки Е. Хемінгуея («Старий і море»). Як Жюльєн Сорель («Червоне і чорне» Ф. Стендаля), він навчався в семінарії, але прагнення пізнати світ пересилило потяг до Бога: «Він вважав, що йому в житті призначено мандрувати», отже «Треба вибирати між тим, до чого звик, і тим, до чого прагнеш». Головний герой чітко визначився зі своїми бажаннями, визначив для себе мету і шляхи, якими доведеться пройти, щоб досягти її.

Мельхиседек (ім’я перекладається як Цар справедливості) – біблійний персонаж, священник Всевишнього.

Алхімія — це загальна назва систем трансформації людини, що засновані на метафорі хімічних перетворень та використанні хімічних сполук, а також спроб отримання дорогоцінних металівеліксирівфілософського каменю з дивовижними властивостями.

3. За жанром "Алхімік" – це роман-притча, мудра казка про мрії і бажання людини, яка поступово пізнає свою мету в житті. 

Особливість притчі – в ній не зображується певна ідея, а повідомляється про неї. Оповідь немовби віддаляється від даного часопростору і, рухаючись по кривій, повертається назад, висвітливши явища у філософсько-естетичному аспекті.

4. У творі можна визначити три ключові моменти, три ключові слова: мрія, кохання і сон. Ось, як про них йдеться у романі:

  • "...перш ніж здійсниться мрія, Світова Душа перевірить усе, чого ти навчився. Вона це робить не тому, що лиха, а щоб ми добре засвоїли всі уроки, які дістали дорогою до мрії. "
  • "...Любов ніколи не заважає людині жити власною Леґендою. Якщо так сталося, значить Любов не була справжньою — тією, яка говорить Мовою Світу." І ще одна цитата – про кохання: "...хлопець ще довго сидів біля джерела, думаючи про те, що одного дня левант приніс йому аромат цієї жінки, що він покохав її раніше ніж зустрів, і що тепер завдяки цьому коханню йому відкриються всі скарби світу."
  • "А сни — мова Бога. Коли він говорить мовою світу, я можу це витлумачити. Та коли він говорить мовою душі, збагнути можеш тільки ти. "

5. Якщо ви уважно читали роман, вам нескладно буде відповісти на запитання цього тесту. Дедлайн – 25 січня.

Бажаю успіху!



Коментарі