Для групи 3 на 09.04.2021. До теми "Загальна характеристика провідних тенденцій прози другої половини ХХ ст. Ернест Міллер Гемінґвей (1899 – 1961). «Старий і море»."

 Ми сьогодні розглянемо такі питання:

  •  Загальна характеристика провідних тенденцій прози другої половини ХХ ст. (c. 148-153 у вашому підручнику).
  • Віхи життя й творчості письменника із США Ернеста Міллеар Гемінґвея (1899 – 1961) . А саме: повість «Старий і море». 
  • «Кодекс честі» героїв Е. М. Гемінґвея. 
  • Реалістичний, міфологічний і філософський плани повісті «Старий і море».
Отже, почнемо.

1. Особистість письменника.

Про Ернеста Гемінгвея говорять: мисливець на левів, мисливець на риб і жінок, ім’я якого пахне сіллю і снігом, пахне кров’ю; завдяки Гемінгвею ми точно знаємо, що людину перемогти не можна.

Яскравий представник втраченого покоління. Учасник Першої світової війни, свідок великої економічної кризи, як журналіст бачив багато країн світу. Відвідав Африку, якийсь час жив у Франції, Іспанії, на Кубі. Працював у канадських та американських газетах, зокрема й репортером під час громадянської війни в Іспанії, писав художні твори. 

Ті, хто пережив війну, гостро відчували невлаштованість світу й нерідко не могли знайти свого місця в ньому. Цей складний психологічний досвід відображено в спадщині американських письменників 1920-1930-х років (В. Фолкнер, Ф. С. Фітцджеральд, Т. С. Еліот та ін.). У цьому списку й  Е. Гемінгвей 

У 18 років Ернест Гемінгвей пішов добровольцем на італійський фронт, де отримав тяжке поранення й тривалий час провів у госпіталі. Згодом митець писав: «Коли ти йдеш на війну хлопчаком, маєш величезну ілюзію безсмертя. Убивають інших, а не тебе... Але потім, коли тебе вперше серйозно поранять, то втрачаєш цю ілюзію й знаєш, що це може статися й з тобою»

Тема війни стала однією з провідних у його творчості : романи «Фієста. І сонце сходить» (1926), «Прощавай, зброє!» (1929), «По кому подзвін» (1940), «Свято, яке завжди з тобою» (1964) та ін. 

У 1953 р. митець отримав Пулітцерівську премію за повість-притчу «Старий і море», а в 1954 р. — Нобелівську премію з літератури.

Про все це можна прочитати у підручнику або почути у відео нижче.


2. Повість-притча «Старий і море» (1952). 

«Кодекс честі». Улюблені герої Е. Хемінгуея – сильні, витривалі, прямолінійні люди, чимось схожі на нього самого: солдати, мисливці, тореадори, рибалки. Вони перемагають у складних життєвих випробуваннях, відважно захищають гідність, дружбу й любов. У своїх вчинках керуються вічними духовними цінностями, а їхня хоробрість і чесність протиставлені брутальності сучасного суспільства.

У цьому плані символічне навіть ім’я героя повісті – Сантьяго. (Іспанське ім’я Santiago (Sant Iago) – форма імені Яків, тобто "той, хто слідує за кимось по п’ятах". Крім того, біблійний Яків боровся з Богом і отримав нове славне ім’я. І Сантьяго з повісті Ернеста Хемінгуея після низки невдач – повернув собі славу вправного рибалки).

Проблема сенсу буття у повісті-притчі «Старий і море». Е. Хемінгуей завжди замислювався над проблемою сутності людської особистості. Що таке людина? Для чого вона народжується? У чому сенс її буття? На перший погляд, життя рибалки Сантьяго — сіре, нецікаве, буденне, сповнене труднощів і злиднів, але для героя щоденна зустріч з морем є найбільшою радістю. Мета його життя полягає не в тому, щоб здобути славу чи багатство, а в тому, щоб спокійно існувати в гармонії з природою, з морем. Герой щасливий, бо знайшов своє покликання, і неодноразово повторює: «Ти народився, щоб бути рибалкою, так само, як ця риба народилася, щоб бути рибою» (Переклад В. Митрофанова).

Пропоную переглянути мультфільм О. Петрова за повістю "Старий і море". Над його створенням художник працював 2 роки. Малював фарбами на склі за допомогою пальців.


А також раджу прочитати сам твір "Старий і море", аби було цікавіше спілкуватися наступного уроку.

Повість можна і прослухати: 

Ернест Хемінгуей. "Старий і море", аудіокнига, скорочено.






Коментарі