Для групи 3 на 14.04.2021. До теми "Символіка образів (риба, море, рибалка, хлопчик та ін.). Образ Сантьяго. Ознаки притчі у повісті. "

1. Уважно роздивіться зображення. Це ілюстрація К. Чен до повісті Ернеста Хемінгуея «Старий і море» (2011 р.) та кадри з мультфільму «Старий і море» (реж. О. Петров, 1999 р.). На них людина і природа сприймається як єдине ціле.

2. Прочитайте текст нижче.

Людина й природа, на переконання автора повісті-притчі "Старий і море" Ернеста Хемінгуея не можуть існувати одне без одного. Між ними триває вічний двобій, і водночас вони єдині, оскільки від кожного з них залежить існування іншого. Старий рибалка Сантьяго відчуває себе частиною моря, яке він добре знає й любить, захоплюється його красою.

Сантьяго покладається не на «талан», а на власні вміння й зусилля. Маючи великий досвід і життєву мудрість, він з вдячністю приймає все, що випадає на його долю, і сам змінюється відповідно до обставин. Коли ж стає особливо важко, Сантьяго проказує молитви, вони допомагають йому почуватися в безпеці навіть на великій відстані від дому.

Для того, щоб здобути бажане, йому необхідно насамперед подолати самого себе, розпізнати й перемогти власні слабкості. Ця внутрішня боротьба й психологічне напруження героя становлять основу сюжету повісті.

«Те, що він доводив це вже тисячу разів, нічого не важило. Тепер треба було доводити знову. І так щоразу — усе наново; отож, роблячи своє діло, старий ніколи не оглядався на минуле» (Переклад В. Митрофанова). 

Сантьяго любить і поважає «велику рибину», але водночас усвідомлює, що мусить убити її. Сантьяго любить її так, як люблять гідного супротивника, що дає бійцеві можливість випробувати власну силу. Не випадково Сантьяго згадує, як він,  молодим, в  таверні в Касабланці мірявся силою з дужим хлопцем із Сьєнфуегоса. Вони тоді день і ніч сиділи, міцно зціпивши руки, і кожен силкувався пригнути до стола руку супротивника (подібно до того, як старий декілька днів утримував рибу на гачку, доклавши неймовірних зусиль). Сантьяго переміг, і місцеві жителі ще довго називали його чемпіоном. Поєдинок з рибою — можливість для Сантьяго знову підтвердити титул чемпіона.

На прикладі історії старого Сантьяго ми бачимо, що найскладніше для героя — утримати свою винагороду, дотягти її до берега, відбиваючи атаки кровожерливих акул. Це теж вимагає наполегливої праці й іноді навіть більшої сміливості, аніж власне «подвиг», який здійснив герой. Автор зазначає, що акули з'явилися «не випадково», приваблені запахом крові й чуючи легку поживу. Цей образ є алегоричним уособленням труднощів, з якими зіштовхується будь-яка успішна людина. Старому Сантьяго не пощастило: акули пошматували його рибу на частини, цілком спотворивши її, і героєві вже не хотілося дивитися на її понівечене тіло. Однак його винагорода — у тому, що він здобув неоціненний досвід, подолав свій страх і зустрівся у двобої з гідним супротивником. Тепер його приклад може слугувати натхненням для інших.

3. Спираючись на текст повісті, проаналізуйте таблицю.

СИМВОЛИ В ПОВІСТІ-ПРИТЧІ Е. ХЕМІНГУЕЯ «СТАРИЙ І МОРЕ»

Образ

Символічне значення

море

стихія природи й буття, з якою людина має жити в гармонії

старий рибалка Сантьяго

людина в складних зв'язках з Всесвітом

хлопчик Манолін

майбутнє, надія на зв'язок поколінь

велика риба

природа, у якої повинна вчитися людина; «талан»

леви, чудові краєвиди Африки

мужність і краса, мрія та ідеал

отруйна медуза

щось привабливе, але небезпечне

акули

суспільство, яке критикує успішну людину й заздрить їй; труднощі на шляху до перемоги


Домашнє завдання: дайте відповіді на запитання, розміщені нижче.

1. Чому, на вашу думку, людина і природа у повісті "Старий і море" – єдине ціле?

2. На кого чи на що покладається у своєму житті старий рибалка Сантьяго?

3. В чому полягає внутрішня боротьба Сантьяго?
4. Які взаємини складаються між Сантьяго та великою рибою?
5. На прикладі старого рибалки поясніть зміст прислів’я "Кінець – справі вінець".
6. Ким ви вважаєте Сантьяого по прибутті на берег – переможцем чи переможеним?
Ваші відповіді чекаю у Viber 14 і 15 квітня. 



Коментарі